Anthemis rosea Sm. subsp. carnea (Boiss.) Grierson

Gül papatya (Akdeniz Bölgesi Endemiği)

Anthemis cinsine ait bazı türlerin çiçek durumları, Papatya çiçeği ismi altında tedavide ve boyar madde olarak kullanılmaktadır. Papatyalar, aynı zamanda peyzaj amaçlı kullanılan bitkilerdir (Baytop, 1999). Toplandıktan sonra uzun süre dayanan çiçekleri sayesinde halk tarafından oldukça tercih edilen bir süs bitkisidir. Bilimsel adını pembe renkli çiçeklerinden alan ve ülkemize endemik olan Gülpapatya ilkbaharda çiçeklenir. Akdeniz Bölgesi’nde deniz seviyesinden yaklaşık 1700 m’ye kadar olan ormanlık, taşlı ve kayalık alanlarda yetişir. İlimizde oldukça geniş yayılış gösteren tür, pembenin her tonundaki rengiyle baharın güzelliğini ve sıcaklığını müjdeler.

Hayat döngüsü bir yıl olan Gülpapatya 20 cm’ye kadar boylanabilir. Gövdesi basit veya tabandan dallıdır. Yapraklar 2-3 kez tüysü parçalı, ovat-dikdörtgensi biçimlidir. Kapitulaların iç kısmında sarı renkli tüpsü çiçekler yer alır; dışta bulunan dilsi çiçekler ise 10-15 adet olup pembe renklidir. İç kısımdaki fillariler küt uçludur. Akenler taçlı ve saçaklıdır.

Kaynak: Baytop, T., 1999. Türkiyede Bitkiler ile Tedavi, geçmişte ve bugün (İkinci Baskı). Nobel Tıp Kitapevi, ss. 480, İstanbul.